Heilijgers transformeert gebouw met 3D laserscanner

1 februari 2023

Heilijgers maakte bij de verbouwing van een voormalig warenhuis gebruik van 3D-laserscannen. In het gebouw zat bijna niets meer op de plek waar het ooit was bedacht en op tekening was aangegeven. De scan maakte het mogelijk om tot op de millimeter nauwkeurig te meten en die gegevens ook uit te wisselen met bijvoorbeeld de constructeur, leveranciers en onderaannemers. Medewerkers op de bouwplaats zijn blij dat alle nieuwe onderdelen meteen goed passen.

Heilijgers transformeert gebouw met 3D laserscanner

Wat is een 3D-laserscanner?
Een laserscanner is een apparaat met een aantal verschillende sensoren en technologieën. De belangrijkste is een lidarsensor, deze maakt aan de hand van laserpulsen honderdduizenden uiterst nauwkeurige metingen per seconde. Elke meting wordt vervolgens omgezet naar een pixel met een X-,Y-,Z coördinaat. Al deze pixels tezamen vormen de pointcloud. Met behulp van een camera kunnen de pixels vervolgens worden ingekleurd.

Voordelen 3D-scannen
Inmeten met behulp van een 3D-laserscanner heeft veel voordelen in het totale bouwproces:

  • Inmeten gaat sneller, beter, vollediger en foutloos (bij gebruik high-end scanners)
  • Volledige opname van de werkelijkheid
  • Complete basis voor (controle) 2D- en 3D-tekenwerk
  • Modelleren die echt met de werkelijkheid kloppen
  • Grip op complexe vormen
  • Documentatie en nulmeting
  • Maakt fasering van het werk mogelijk
  • Maakt spreiding van kosten mogelijk
  • 360 graden virtuele tour mogelijk incl. panoramafoto’s
  • Dezelfde informatie voor de hele keten

In de praktijk maakt 3D-scannen meten soms goedkoper, maar zeker niet duurder. In feite is 3D-laserscannen een investering.

Scan to BIM
Deze term betekent: 3D-inscannen van een object voor het maken van een 3D BIM-model. Vanuit het model worden veelal de tekeningen gegenereerd. Behalve door bouwbedrijven wordt deze techniek ook vaker gebruikt door vastgoedeigenaren. Zo heeft Woningcorporatie de Alliantie een groot deel van haar bezit laten opnemen met deze techniek. Het is mogelijk om woningen in bewoonde toestand te scannen en daarna om te zetten naar data gedreven vastgoedmodellen. Deze modellen worden vervolgens ingezet om woningplattegronden, NEN2580-data en straks ook MJOB-data vanuit te herleiden. Het scannen van woningen gebeurt overigens met andere scanners dan ingezet zijn bij House Modernes, namelijk mobiele 3D-laserscanners. Meer informatie over werken met BIM bij het digiGO BIM Loket.

3D-scannen en verder
Laser scannen wordt veel verward met andere technieken waarbij foto’s software matig worden omgezet naar een pointcloud. Denk bijvoorbeeld aan een product als de Matterport of drone beelden. De pointcloud is qua bestandsformaat gelijk, de weg er naar toe is echter wezenlijk anders. Beide technieken kennen ook een verschillende zuiverheid. Laat je hierover dus goed informeren door een specialist.

BIMpartners
Heilijgers werkte voor de transformatie van House Modernes samen met Sander Westland van BIMpartners. BIMpartners heeft al meer dan tien jaar ervaring in zowel mobiel als statisch laserscannen. Voor meer informatie kijk je op de site van BIMpartners.

Tip voor andere ondernemers
Herman Broekhuizen: “Zeker in een bestaande omgeving dalen de faalkosten dankzij 3D-laserscannen en neemt de kwaliteit van het gebouwde product toe. Dat komt doordat gebouwonderdelen in het werk perfect op elkaar aansluiten, ook al worden ze gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar gemaakt. Voor medewerkers werkt dit plezierig en ook dat heeft weer een positieve invloed op de kwaliteit”.

De bouw maakt het slim
Dit bericht is onderdeel van ‘De bouw maakt het slim’, een serie reportages met inspirerende innovaties in de bouwwereld. De bouw maakt het slim is een initiatief van Bouwend Nederland.

Over Heilijgers
Heilijgers is een vernieuwend vastgoedbedrijf uit Amersfoort met 120 medewerkers. Sinds 2021 is het bedrijf samen met zusterondernemingen Van de Klok, Novaform en Adriaan van Erk onderdeel van KlokGroep, een familiebedrijf met 100 jaar ervaring. Heilijgers staat erom bekend om heel proactief met zijn opdrachtgevers mee te denken en samen te innoveren. Daarbij is de scope breed: van binnenstedelijke projecten met multidisciplinaire functies en integrale gebiedsontwikkeling tot de ontwikkeling van grootschalige kantoorlocaties en verduurzamings- en onderhoudsopgaven.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal