Maak kennis met uitvoerder Douwe Woudstra

3 oktober 2024

Het leven van een hoofduitvoerder is elke dag anders. Of zoals Douwe zelf zegt: “In de bouw kan er altijd van alles tussendoor komen, dus ik moet flexibel zijn – ‘zo flexibel als de trekveer van een elektricien.’" In dit interview stelt Douwe zich voor aan de buurt, vertelt over zijn werkzaamheden en wat er de komende tijd op de planning staat.

Vertel! Wie is Douwe Woudstra?
"Hallo buren! Ik ben Douwe Woudstra, 59 jaar oud en werk al 32 jaar bij Heilijgers. Open Hof is mijn 28ste project, dus je zou kunnen zeggen dat ik wel wat ervaring heb," lacht Douwe. "Ik woon in Biddinghuizen, ben getrouwd en heb twee zoons.

Gerrald Bakker is mijn assistent op deze bouw, en jullie aanspreekpunt op de bouwplaats. Leuk detail: ik heb hem binnen zien komen als timmerman en nu werkt hij met mij samen als assistent uitvoerder. We helpen elkaar binnen Heilijgers om te groeien, en dat maakt het werk extra mooi."

Zo dan, 32 jaar is een serieuze lange tijd. Wat maakt Heilijgers zo’n tof bedrijf?
"Heilijgers is een ontzettend collegiaal bedrijf. We hebben veel vrijheid en bepalen veel zaken zelf op de werkvloer. Het is een platte organisatie, wat betekent dat iedereen makkelijk benaderbaar is, van collega’s tot directie. Dat zorgt voor een fijne werksfeer, waarin we elkaar altijd helpen en het vertrouwen krijgen om zelfstandig beslissingen te nemen."

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?
"Nou, een typische werkdag? Die bestaat eigenlijk niet echt in het leven van een hoofduitvoerder!" zegt Douwe met een knipoog. "Het hangt helemaal af van de planning én de hectiek van de dag. Ik begin altijd met het opstarten van het bouwteam en het begeleiden van de onderaannemers. Daarna volgen vaak vergaderingen en overlegmomenten, de kern van mijn werk is vooral veel organiseren en plannen.

Ik zeg altijd: ‘Als uitvoerder moet je zo flexibel zijn als de trekveer van een elektricien.’ Dingen lopen vaak anders dan verwacht, en je moet snel kunnen schakelen. Maar dat houdt het werk wel afwisselend en spannend!"

Hoe groot is het bouwteam op dit moment?
"Op dit moment werken we nog met vijf man op de bouwplaats: een grondwerker, timmerman, kraanmachinist, mijn assistent Gerrald en ikzelf. Maar straks, als we echt goed op stoom zijn, lopen er wel 80 tot 90 mensen rond. Dan is het pas echt een bouwteam!"

Welke uitdagingen liggen er bij een project als Open Hof?
"Logistiek is hier de grootste uitdaging, vooral omdat er maar beperkte ruimte is voor opslag. Alles moet ‘just in time’ geleverd worden, en in kleine hoeveelheden, zodat we niet in de knel komen met de beschikbare ruimte. Daarnaast is het gebouw zelf ook ingewikkeld, met veel variatie en details in de bouwsystemen die allemaal naadloos op elkaar moeten aansluiten."

Waar zijn jullie nu mee bezig?
"Op dit moment richten we de bouwplaats in en maken we de bouwput klaar voor de funderingsmachines. Het ketenpark is uitgebreid met twee schaftketen en twee uitvoerdersketen voor kantoorwerkzaamheden. Vanaf week 42 – dat is rond 14 oktober – beginnen we met het drukken van de funderingspalen. Dit doen we met een speciale drukmachine, waarbij we per dag tussen de 12 en 15 palen van zo’n 26 meter lang de grond in drukken. In totaal gaan er ongeveer 395 palen de grond in, waarvan 70 boorpalen en 325 prefabbetonpalen. We zijn hier ongeveer zes weken mee bezig.

Het goede nieuws voor de buurt is dat het drukproces geluids- en trillingsarm is, waardoor de geluidsoverlast minimaal blijft. Wel zullen er tijdens de bouwperiode meer verkeersbewegingen zijn door het aan- en afvoeren van materialen.”

Werken jullie door tijdens de herfstvakantie?
"Jazeker! We werken gewoon door. Alleen met kerst zijn we twee weken dicht, namelijk in week 52 en week 01."

Wat staat er verder nog op de planning?
"Na de fundering start het grondwerk. We maken de bouwgrond klaar voor de nieuwbouw. We creëren een vlakke ondergrond voor de funderingsbalken, poeren en liftputten, wat zorgt voor een solide draagconstructie van het gebouw. Dit proces loopt tot februari 2025. Daarna kunnen we beginnen met het leggen van de vloeren en gaan we de hoogte in! Ook bouwen we nog voor de kerst de fundering voor de bouwkraan. Voor dit project komt er één vaste kraan en af en toe hebben we extra hijsmiddelen nodig."

Hoe houden jullie rekening met de buurt?
"We hebben goed nagedacht over hoe we de overlast voor de buurt zoveel als mogelijk kunnen beperken. Zo hebben we een opslaglocatie aan de Fizeaustraat, zodat we niet door de wijk hoeven te rijden met bouwmateriaal. Veiligheid is daarbij natuurlijk prioriteit, voor zowel de bouwers als de buurtbewoners. Als je vragen hebt kun je altijd terecht bij Delian de Gier, onze contactpersoon voor de buurt.”

Wat maakt de bouw voor jou zo leuk?
"Het mooiste aan dit vak is dat je met niks begint en dat er uiteindelijk iets prachtigs staat waar iedereen blij mee is. Het idee dat er straks mensen in de Open Hof wonen, maakt het voor mij bijzonder.”

Terug naar de projectpagina van De Open Hof

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal