Nardinc zalen Singer Laren
Singer Laren
Hoogste punt bereikt
Hoogste punt bereikt

Nardinc zalen Singer , Laren

ReferentieBinnenstedelijkMuseumRenovatieNieuwbouw

In 2018 ontving Singer Laren de privécollectie van Els en Jaap Blokker-Verwer: de Collectie Nardinc. Om het publiek permanent van de collectie te kunnen laten genieten, heeft Els Blokker Singer Laren in de gelegenheid om het museum uit te breiden met een aantal nieuwe museumzalen in een nieuwe Nardinc vleugel. De Nardinc-zalen beslaan vierhonderd vierkante meter, waarvan tweehonderd vierkante meter nieuwbouw. De overige oppervlakte zijn gewonnen door herbouw van bestaande ruimtes. Het museum heeft zo drie nieuwe tentoonstellingszalen plus een filmzaal gekregen.

Schilderachtig ontwerp
Het bestaande museum is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontworpen door de Larense ‘landhuisarchitect’ Wouter Hamdorff. Het schilderachtige ontwerp voor het nieuwe museumgebouw kenmerkt zich door het tijdloze modernisme. De klassiek moderne bovenlichtzalen, de heldere plattegrond en de materiaalkeuze van dit ontwerp hebben voor Bedaux de Brouwer als uitgangspunt gediend voor de opzet van de nieuwe vleugel.

Het ontwerp voor de Nardinc vleugel is de toevoeging van een tweetal nieuwe expositiezalen en een tuinkamer. Daarnaast zijn bestaande expositiezalen aangepast om een logische aansluiting te maken tussen de nieuwe vleugel en het bestaande museum. Langs deze tuinzalen en de Nardinc vleugel wordt met een galerij een nieuwe secundaire route geïntroduceerd, in het verlengde van de bestaande Van den Brink galerij. Deze nieuwe galerij bevindt zich aan de zijde van de tuin, die onlangs naar een ontwerp van Piet Oudolf opnieuw is ingericht.

Bouw
De uitbreiding bestaat uit een harmonieus samenspel van materialen. De gevel wordt gemaakt in baksteen metselwerk met daarin klassiek ogende stalen puien. Het flauw hellende dak voorzien van keramische leipannen met zinken goten en randen. In het interieur worden eiken houten plafonds, wandbetimmeringen en vloeren toegepast aangevuld met natuurstenen vloeren en stucwerk wanden en plafonds. Alles in het ontwerp is erop gericht dat de aandacht van de bezoeker wordt aangetrokken door de collectie en niet door ongewenste details in het interieur.

Qua architectuur en materialisering wordt continuïteit gezocht met de bestaande villa ‘De Wilde Zwanen’ en het oude museumdeel. De galerij en de orangerie krijgen een zadeldak van rode leipannen, net als het bestaande museum. De orangerie is het eindpunt van de nieuwe museale route en geeft met een grote glazen gevel richting tuin een majestueuze terugblik op de villa en het nieuwe theater.

8 maart 2022 – Vernieuwd en uitgebreid museum Singer Laren feestelijk geopend

Museum Singer Laren is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022 én wint Publieksprijs!

Daar zijn we natuurlijk bijzonder trots op!

De jury: ‘Een plan dat intelligent gebruik maakt van wat er is, met veel liefde uitgevoerd, en een weldadige plek om te verblijven. Singer Laren was al een begrip, en is met deze ingetogen uitbreiding naar het hoogste architectonische niveau getild. Vakmanschap puur sang, in aanpak, uitvoering, details.’

Singer Laren
Singer Laren bestaat uit een museum, villa, beeldentuin en theater. Het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer bouwde hier in Laren begin vorige eeuw de Villa De Wilde Zwanen. Hier ontvingen ze hun vrienden, onder wie vele kunstenaars. Samen brachten ze een indrukwekkende kunstcollectie bijeen. In 1956 werden er een museum en een theater aan de villa gebouwd.

Nardinc zalen - Singer Laren

Nardinc zalen - Singer Laren

Singer Laren Museum - Beste Gebouw 2022

Singer Laren Museum - Beste Gebouw 2022