Zuydereiland
Zuydereiland Arnhem
Zuydereiland Arnhem

Zuydereiland , Arnhem

ReferentieUitleggebiedGebiedsontwikkeling

Uniek wonen op een eiland in Schuytgraaf

Aan de westzijde van de Arnhemse woonwijk Schuytgraaf vormt de Schuytse Laak met de twee wooneilanden een bijzonder woon- en natuurgebied. De twee eilanden in de door zandwinning ontstane waterplas zijn complementair aan elkaar. Zo is het Noordereiland ingevuld met een grote variëteit aan individuele woningen op vrije kavels en vormt de bebouwing op het Zuydereiland juist een sterk ensemble met een eigen identiteit. De negentien eilandwoningen onderscheiden zich door de ligging, de verschijningsvorm en de bijzondere typologie met flexibele modules en houten vlonders als buitenruimte. Hiermee zijn ze complementair aan het reguliere woningaanbod in Schuytgraaf.

Iedere woning is uniek door de keuze uit flexibele modules. De huizen zijn bijzondere, water gerelateerde kubistische woningen. Kopers hadden de keuze van compact tot zeer ruim, per woning moduleerbaar.

Het Zuydereiland is bijzonder gelegen. Tussen Park Lingezegen, het Betuwse platteland en de uiterwaarden van Driel biedt de omgeving wandel- en fietsroutes voor een heerlijke dag in de natuur.

Verbonden met het landschap
De woningen zijn gesitueerd in een bijzonder woon- en natuurgebied en volgen aan de holle en bolle zijde de contouren van het eiland en grenzen met houten terrassen direct aan de groene oevers. Brede woonruimtes met verdiepingshoge kozijnen bieden panoramisch uitzicht op het omliggende landschap. De houten vlonders in het water maken het landschap tastbaar voor de eilandbewoners.

Flexibele modules
De eilandwoningen zijn opgebouwd uit flexibele modules. De plint met een centrale entree en dubbel georiënteerde woonkamer vormt de basis. Binnen dit casco is ruimte voor een levensloopbestendige invulling. De verdiepingen zijn in één of twee lagen uitgevoerd met verschillende dakterrassen. Elke woning bestaat uit een combinatie van een hoger en lager volume. Door de curve in de verkaveling en de combinatie van verschillende woningtypen ontstaat een interessante sculptuur. De woningen hebben een duidelijke oriëntatie op de prachtige omgeving middels transparante voor- en achtergevels. Deze gevels vormen een mooi contrast met de meer gesloten zijgevels, wat de dynamiek in het plan nog meer versterkt.

Heldere architectuur met natuurlijke uitstraling
Ondanks de grote variëteit in mogelijkheden en uitbreidingen, krijgt het plan een sterke, eigen uitstraling. De woningen vormen samen een krachtig ensemble dat oprijst uit het riet en wordt omringd door water. Wonen op een eiland met uitzicht over het water is een unieke woonbeleving. De architectuur en het materiaalgebruik versterken dit gevoel. Gestileerde, rechthoekige volumes in een genuanceerde, okerkleurige baksteen vormen de basis van het plan. De opengewerkte gevels met verdiepingshoge vensters benadrukken het contact met het water. De oranje-bruine louvreschermen geven de gevels extra detail en slaan een brug met de houten garagedeuren en houten terrassen aan het water. De terrassen zijn zorgvuldig mee-ontworpen en vormen de unieke schakel tussen wonen en water.

Wonen op Zuydereiland was al mogelijk vanaf € 365.000,- v.o.n.
De woningen zijn ontworpen door MIX architectuur.

Timelapse bouw woningen Zuydereiland Arnhem

19 geschakelde woningen op het Zuydereiland in Arnhem

Architect
MIX architectuur