Fazantenplein Zeist
Fazantenplein Zeist
Fazantenplein Zeist
Fazantenplein Zeist
Fazantenplein Zeist
Fazantenplein Zeist
Fazantenplein Zeist
Fazantenplein Zeist
Fazantenplein Zeist

24 appartementen Fazantenplein, Zeist

ReferentieBinnenstedelijkAppartementenDuurzaamheidRenovatie
24 appartementen

Verduurzaming en renovatie

Renoveren terwijl je woont? Heilijgers heeft het bijna tot kunst verheven. Stille getuige is het meest recente revitalisatieproject van 24 appartementen aan het Fazantenplein in Zeist. Voor woningcorporatie Woongoed Zeist is het ideaal. Zij zijn zo geporteerd van deze aanpak dat het Fazantenplein na seniorencomplex ‘Eldorado’ en de appartementen aan ‘het Vrijheidsplein’ al het derde opeenvolgende project is dat in bewoonde staat in Zeist wordt gerenoveerd.

“In de huidige tijd is het voor woningcorporaties bijna een herhuisvestingsvraagstuk om bewoners tijdelijk elders onderdak te geven”, vertelt Woongoed’s projectmanager Henry Blankestijn. Dat Heilijgers in staat is om te renoveren terwijl er ondertussen wordt doorgewoond, verlost ons van een enorm probleem. We houden hiermee namelijk niet alleen vaart in onze renovatieagenda, ook onze huurders blijven in hun eigen woonomgeving. Dat maakt dergelijke operaties toch minder hectisch.”

Duurzaam drieluik
Aart de Zwaan, uitvoerder bij Heilijgers, knikt instemmend. Hij heeft de klus er na veertien weken bijna op zitten. In feite heeft het bouw- en renovatieteam hier drie projectdoelen ineens gerealiseerd: groot onderhoud, een energie-prestatieverbetering en esthetische verfraaiing. Het onderhoud omvatte een vernieuwing van de toiletten, de keukens, de badkamers en het dak; dit inclusief een asbestverwijdering in vier delen. Binnen het beschikbare budget hebben we kans gezien extra maatregelen te treffen waardoor een ruim lager EI-index is bereikt dan dat voor het Energielabel A noodzakelijk was.
Verticale beglazing in de gevel geven de flats een ruimere entree met meer lichtinval. Daarnaast zorgen vele optische verbeteringen, zoals nieuwe balkonhekken en -kasten plus een grondige revisie van de portalen met nieuwe brievenbussen, frisse betegeling en dito schilderwerk ervoor dat het gebouw nu zeker weer dertig jaar mee kan.

Mobiele noodopvang
Op het planbord legt Aart de Zwaan uit welke voorzieningen er zijn getroffen om de mensen te laten zitten, waar ze zitten. De 24 appartementen, verdeeld over vier portalen en drie bouwlagen met aan weerszijden twee woningen werden fasegewijs aangepakt. Voor elk portaal betekende dat een tijdelijke achtervang aan noodvoorzieningen voor een periode van maximaal 3,5 week.

Tijdens een demonstratierondje laat Aart de Zwaan zien hoe inventief de noodsystemen – de mobiele toiletten, de elektrische kookplaten en de IKEA-keukenblokken – werken. Aan de mobiele keukens koppelde het team een tank met schoon water en een tank voor het afvalwater. Door de aanleg van tappunten en leging van tanks en toiletten via een spoelbak voor de portiek werd een alternatieve kringloop aangelegd. Douchen kon in zes mobiele DIXI-units voor de deur. Volwaardige eigen badkamers met een extra toilet, waar ieders toiletspullen gewoon blijven staan.

Op de camping
Aart: “Uiteindelijk wisten we het kamperen te bekorten tot een minimum. Om stof te voorkomen werken we met plastic schermen die we op de kozijnen plakken. Je hoort hier ook geen dikke stereo’s of nodeloos geschreeuw. We maken dit zo comfortabel mogelijk voor iedereen. De bewoners zijn dan ook allemaal gebleven. Een gezin met een hele jonge baby en een vrouw met een medische indicatie zijn uit voorzorg ergens anders ondergebracht. Dit blijft individueel maatwerk.”

Keetering
Om het nog wat complexer te maken had elke portiek nog een eigen garagebox met externe huurders. Ook die moesten leeg. Aart de Zwaan vertelt dat hij bij de eerste zes appartementen best even een paar pittige weken had. ‘Want, ging dit lukken?’ Ze vroegen hem de oren van het hoofd. Gelukkig zag hij dat er bij de tweede doorgang door het bouwteam geanticipeerd werd en dat ronde drie en vier soepel verliepen. Voor Aart is de sfeer daar debet aan: “Met mijn zelf gefabriceerde ‘koffie-keetering’ loop ik elke dag om 11.00 uur over de bouw. Dan hoor je alles, spreek je elkaar anders en ontstaat de collegialiteit tussen Heilijgers-mensen en bouwpartners waardoor je iets voor elkaar over hebt.”

Dreamteam
Namens de diverse woningcorporaties in Zeist stemde Henry Blankenstein de financiële kaders en de planning af. Koos Hofman, waakte namens Woongoed Zeist over het proces en de kwaliteit zodat Aart de Zwaan zich op de renovatie zelf kon storten: “Cruciaal is de bewonerscommunicatie van Corrine de Lorijn. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. We zijn een dreamteam. Vergelijk ons met een stel nomaden. Dit is nu het derde project in Zeist. We hebben aan een half woord genoeg. Hoe droog de Sahara ook is, we brengen rust in de tent.”

Henry beaamt dat: “Het mooie aan Heilijgers is dat ze recht door zee zijn en denken in oplossingen. Met partnership, ervaring, een architectonisch frisse blik en reële financiële keuzes. En soms betekent het dat we dan toch die facelift uitvoeren die we eigenlijk niet gebudgetteerd hadden. Maar dan kunnen we ook wel weer dertig jaar vooruit met een duurzaam gebouw!”