Stadhuis krijgt 3D geprinte bank

21 maart 2018

Op dinsdag 20 maart heeft het consortium 3D Betonprinten ‘Made in Amersfoort’ een bankje aangeboden aan wethouder duurzaamheid Willem-Jan Stegeman. De bank is gemaakt met een 3D betonprinter, waarmee allerlei structuren en vormen van beton kunnen worden gemaakt zonder dat daar bekisting voor nodig is. Grote voordelen: 50% materiaalbesparing en 50% CO2-reductie.

Wethouder Stegeman vindt dit een mooi voorbeeld van hoe bedrijven en start-ups samen het voortouw nemen om duurzaam en circulair te bouwen. “Door beton te printen is er veel minder verspilling van materiaal. Minder materiaal betekent minder CO2-uitstoot. En dat sluit naadloos aan bij onze ambitie om in 2030 afvalloos en CO2-neutraal te zijn.” De bank staat bij de raadszaal.

Stadhuis krijgt 3D geprinte bank

Tiny house printen
De betonprinter is ontwikkeld door een consortium van regionale bedrijven. Commercieel directeur van ontwikkel- en bouwbedrijf Heilijgers, Herman Broekhuizen: “We kunnen nu straatmeubilair zoals dit bankje printen, maar we gaan natuurlijk door. Een volgende stap is om een hele woning te printen, op de bouwplaats. Dat scheelt ook nog eens uitstoot van fijnstof en natuurlijk transportkosten.”

Made in Amersfoort
Via Stadslab033 zijn innovators van 033Fablab en Heilijgers met elkaar in gesprek geraakt over de mogelijkheden van 3D betonprinten. Al snel zijn betoncentrale Van der Kamp en voestalpine Polynorm daarbij aangesloten. Het onderwijs is via Bouwmensen Amersfoort en MBO Amersfoort betrokken door de printer op te stellen in de Wereld voor Techniek op bedrijventerrein De Hoef. Daarnaast hebben ook studenten bouwtechniek van de Hogeschool Utrecht een leerzaam traject achter de rug. Met een handen-uit-de-mouwen mentaliteit heeft deze samenwerking tot mooie resultaten geleid.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal