Princenparc Leusden - Heilijgers

PrincenParc, Leusden

ReferentieBinnenstedelijkWoningenNieuwbouw

Al in 2017 voorzag de gemeente Leusden dat de leegstand op Princenhof een probleem ging worden. Desolate gebouwen en het achterstallig groen domineerden het eens zo vooruitstrevende kantorenpark. De deur om Princenhof te transformeren in een levendig woon- en werkgebied stond daarmee open. Gezien de randvoorwaarden een uitdaging, maar toen aan de Kastanjelaan de kans voor woningbouw ontstond, zagen Schoonderbeek en Heilijgers daar direct mogelijkheden voor.

De rest is historie. Geholpen door de Reinier Ubels van MIX architectuur en landschapsarchitect Karin van Essen van Maak Space startte het ontwikkelteam begin 2019 met plannen maken. Het resultaat mag er inmiddels zijn. Afgelopen zomer leverden we 38 riante NOM-woningen in PrincenParc op.

Ontwikkelingsmanager Ronald van Wees, projectmanager Ivo van Koelen en directeur Edwin Schoonderbeek halen nog één keer de onderste steen boven…

Wat waren de uitdagingen bij PrincenParc, wat maakte het bijzonder?

Ronald: “Eigenlijk alles. Onderlegger was de gebiedsvisie van de gemeente Leusden met daarin de ambitie om Princenhof te revitaliseren. Maak er meer een park van met gecombineerde woon- en werkfuncties, dat is zo ongeveer de samenvatting. In de zogenaamde ‘binnenring’ lag deze kavel van een hectare. De smalle ontsluitingsweg en de sloop van enkele oude panden waren voor ons geen showstopper. Hier lag een mooie kans om als ‘padvinders’ de lat eens flink hoog te leggen door hier een prinselijk mooi en groen project te realiseren.”

Edwin: “Dito. Zowel Schoonderbeek als Heilijgers waren geïnteresseerd in de locatie. We hebben toen besloten onze ontwikkelingskrachten te bundelen. Waar we bij aanvang het idee hadden om blokjes appartementen of zelfs quadrantwoningen te ‘draperen’, schetste Reinier vier karaktervolle rijen met elk drie woningtypes. In deze vorm bleef er meer buitenruimte in het plan over.”

Ivo: “De vijver en weinig diverse park heeft Maak Space volledig opengewerkt en het project ‘ingetrokken’. Voor de biodiversiteit zijn er onder meer bomen, kruidenrijke grassen, vaste planten en heesterhagen aangeplant, die een natuurlijk erfafscheiding vormen. Alles bij elkaar is een nieuw ecosysteem voor bijen, vlinders en vogels ontstaan. De ontwikkeling van de huizen leek er organisch in mee te gaan. De fraaie designs - met bij de kopwoningen indrukwekkend hoge kappen van zo’n dertien meter, gestut door robuuste houten kolommen - maakte PrincenParc al snel eigentijds en gewild. Er is gewerkt aan een duurzamere waterhuishouding en er ligt sedum met kruiden en grassen op de bergingsdaken en veranda’s. Met hun fossielvrije huishouding laten de ‘vikings’ weinig te wensen over. De buitenunits van de warmtepompen zijn subtiel in het dakvlak weggewerkt en dankzij de hoge isolatiewaardes kan er op lage temperatuur vanaf de vloer verwarmd worden.

;

PrincenParc Leusden - Heilijgers

PrincenParc Leusden

PrincenParc Leusden - Heilijgers

PrincenParc Leusden

8 PrincenParc Leusden

PrincenParc Leusden

PrincenParc Leusden - Heilijgers

PrincenParc Leusden

PrincenParc Leusden - Heilijgers

PrincenParc Leusden

PrincenParc Leusden - Heilijgers

PrincenParc Leusden

Is het project geworden wat jullie ervan hadden verwacht? Hoe verliep de samenwerking?
Ronald: “In het project staat delen centraal. Zo parkeren alle auto’s op een naastgelegen, omzoomde plek. Hierdoor delen de woningen het gezamenlijke park. Het is een blikvrije speelplek voor kinderen, terwijl bewoners gemakkelijker een praatje maken vanaf hun veranda’s.”

Edwin: “Zelf stonden we met één been in de ontwikkeling en met het andere in de realisatie als bouwer van dit project, maar uiteindelijk konden wij ook weer terugvallen op de architecten of op Ivo die onze werkvoorbereiding ondersteunde. Zo liep alles perfect door.”

Ivo: “Voortschrijdende inzichten heb je altijd, maar we hebben ze bij PrincenParc met alle stakeholders goed opgelost. Het door de gemeente geopperde fietspad konden we uiteindelijk langs het plan laten lopen, en niet er dwars doorheen. Dat is essentieel geweest voor de woonkwaliteit. Met de kennis van nu had ik er niet aan moeten denken dat er scooters en fatbikes of ander fietsverkeer door PrincenParc had gereden.”

Wat waren de eerste reacties van de bewoners?
Samen: “De meest gehoorde reactie is dat mensen hier het permanente vakantiegevoel ervaren. De beschutte ligging en het prachtig aanliggende park - de beleving van een woonhof zo je wilt - helpen hierbij. Het is een tendens die we vaker gaan terugzien. Mensen willen meer ruimte voor groen in plaats van auto ‘s. Je komt veel prettiger thuis. De aanvankelijke weerstand om de auto iets verderop te parkeren lijkt hiermee overwonnen. Verder scoren de architectuur, de bereikbaarheid en bouwkwaliteit hoog. De samenwerking verliep perfect. Die smaakt naar meer. Dat gaan we vaker doen!”