KBF Warehouse - Kauwgomballenfabriek, Amsterdam
Een oude productiehal transformeren naar een kantorencomplex voor de creatieve sector? Investeringsgroep Tristan Capital Partners durfde het aan. In opdracht van Timeless Investments - met rugwind van ontwikkelaar NEOO en NEXT Architects - begon Heilijgers medio 2022 met de sloop- en fundatiewerkzaamheden aan de Daniël Goedkoopstraat.
Als we Overamstel vanaf de A10 binnenrijden, is de gebiedstransformatie om het oude Amsterdamse industrieterrein nieuw leven in te blazen in volle gang. Heilijgers heeft aan de Daniel Goedkoopstraat een chirurgische operatie uitgevoerd. Hal B van de voormalige Kauwgomballenfabriek (KBF) is gedeeltelijk gesloopt en voorzien van een nieuwe fundering waarop kantoortorens van vier en zes lagen (ca. 8.400 m2) rusten. Nu investeringsgroep Tristan Capital Partners het samenstel aan panden heeft overgenomen, breken er nieuwe tijden aan.
Enerzijds is dit de transformatie van een oud gebouw van het voormalige Maple Leaf, roepnaam KBF. Anderzijds de sloop en nieuwbouw van ‘Hal B’ die één geheel met de nieuwbouw vormt. Logistiek gezien was de bouwplaats een postzegel waarbinnen geen ruimte is voor opslag en opstelruimte materieel. De locatie, een soort driehoek, is aan alle kanten ingesloten; door het Postillion Hotel, door consultant BMI en door een bedrijfsverzamelgebouw. En dan grenst het perceel ook nog eens aan twee kanten aan de openbare weg en de omliggende panden tijdens sloop en nieuwbouw gewoon doordraaien.
In december 2022 lag er een nieuwe fundering waarop de staalconstructie voor de kantoortorens kan rusten. De torenkraan hees 18 trailers met elk 20 tot 30 ton staal, 6600 m2 aan vloerplaten, 12 transporten wapening en materiaal voor hectoliters beton naar boven. Alles is volgens plan verlopen en met bouwvak van 2024 opgeleverd.
Sheddaken
Het ontwerp van NEXT Architects verbindt oud en nieuw op natuurlijke wijze. Kenmerkend aan KBF Warehouse, de nieuwe naam van Hal B, zijn de baksteengevels en de sheddaken. De oorspronkelijke bebouwing is door Heilijgers uitgebreid met transparante ‘volumes’ van zes en vier bouwlagen. Het gebruik van staal en houten elementen refereert aan het industriële verleden van de plek. In de gevels van het kantoorgebouw en in de buitenruimtes is de hoekige structuur teruggekomen die gebaseerd is op de originele daken van de productiehal, de driehoekige sheddaken.
In KBF Warehouse is ruimte voor grote en kleine creatieve ondernemingen, dankzij een flexibele indeling en een variatie aan kantoortypologieën. Het kantoorgebouw bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden worden door een heldere en lichte kern waarin het trappenhuis gevestigd is. Het centrale trappenhuis wordt volledig in hout bekleed.
Door een combinatie van natuurlijke materialen en robuuste uitstraling heeft NEXT het gebouw tot een aangename en inspirerende werkplek gemaakt. Naast het interieur is er in het ontwerp een grote nadruk gelegd op de diverse buitenruimtes met verschillende soorten groen, zoals een pocketpark-entree, inpandige groene patio’s, balkons met plantenbakken, verticaal groen aan de gevels en een gedeeltelijk mossedumdak.
Pocketpark
Met de volledige verduurzaming van het gebouw, de lichte kantoorvloeren en de toevoeging van onder meer groene daken, terrassen, patio’s en een eigen pocketpark beantwoordt de ontwikkeling aan de vraag naar eigentijdse kantoorruimte in één van de meest creatieve en inspirerende woon- en werkgebieden van Amsterdam.
Award
KBF Warehouse is genomineerd tot Kantoorgebouw van het Jaar 2024, door Architectenweb
Foto's Paul Staring