Zorgappartementen Villa Nova Leusden
Milko de Hart en Guillaume Chevalier
Zorgappartementen Villa Nova Leusden
Zorgappartementen Villa Nova Leusden
Zorgappartementen Villa Nova Leusden
Zorgappartementen Villa Nova Leusden

Zorgappartementen Villa Nova , Leusden

ReferentieUitleggebiedZorgGebiedsontwikkeling
31 grondgebonden woningen

Het zijn confronterende cijfers. Gemiddeld een op vijf Nederlanders krijgt dementie. Het is de volksziekte met de hoogste zorgkosten. Driekwart krijgt de noodzakelijke (mantel)zorg thuis en in 25% van de gevallen biedt een organisatie als Stepping Stones uitkomst. Heilijgers realiseerde er Villa Nova voor: een complex van 21 zorgappartementen, onderdeel van De Verborgen Tuinen in Leusden.

In de keet op het middenterrein, waar Heilijgers is begonnen aan de laatste bouwfase van 31 grondgebonden woningen rond de centrale binnentuin, treffen ze elkaar: Milko de Hart, manager huisvesting van Stepping Stones en Guillaume Chevalier, directeur Heilijgers Projectontwikkeling.

Hoe is het allemaal begonnen?
Guillaume: “Laten we zeggen dat de sterren voor De Verborgen Tuinen vanaf het begin goed hebben gestaan. Het traject van aankoop van de locatie inclusief de bestemmingsplanprocedure tot aan de start van de bouw duurde twee jaar. Voor een gemiddeld project als dit zijn dat er zeven. Achteraf is het een goede zet geweest om alle belanghebbenden, het college van B&W én de buurtbewoners voor de inspraakbijeenkomsten gezamenlijk uit te nodigen. Het was transparant en we voelden direct wind in de rug. Dit was een levendige schoollocatie en iedereen wilde dat behouden. Een leefomgeving voor verschillende bewoners. Daar kwamen onze contacten met Stepping Stones bij. Die liepen parallel aan dit proces.”

Wat zagen jullie in de nieuwbouwplannen?
Milko: “Wij bieden ouderen met dementie een geborgen en liefdevolle plek om te wonen. Eén waarin ze zichzelf kunnen zijn en onze zorgprofessionals dag en nacht met hen én hun familie in contact staan. Mensen in beweging houden is belangrijk in het ziektebeeld. Zo hebben we muzikale, culinaire en culturele activiteiten of we doen geheugenspelletjes. Heel aantrekkelijk op deze locatie is de gevarieerde en levendige omgeving met zowel lot- en leeftijdsgenoten als gezinnen. Het zicht op de binnentuin, het eigen terras, maar ook de ligging tegen de Schoolsteegse Bosjes, winkelcentrum De Hamershof en theater De Tuin maken De Verborgen Tuinen voor ons een droomlocatie. Daarnaast kon het gebouw volgens ons Programma van Eisen turn key worden opgeleverd. Het enige punt was: wij wilden het graag huren, maar wie ging het gebouw afnemen?“

Hoe hebben jullie hier gebruiker en investeerder bij elkaar gebracht?
Guillaume: “Het ging heel snel, zoals alles in De Verborgen Tuinen. Nadat de contacten met Stepping Stones waren gelegd, was duidelijk dat we een afnemer moesten zoeken aan wie wij het gebouw konden verkopen. We kwamen al vrij snel uit bij Aedifica. Deze Belgische zorgvastgoedbelegger werkt op een enkele van de 14 locaties al samen met Stepping Stones. Een behoorlijke pré natuurlijk. Al kan zo’n driehoeksverhouding soms verrassende situaties opleveren. Maar als het gaat over geld, tijd en opleveringsniveaus kennen we het speelveld. Heldere communicatie doet de rest. Een maand voor de start van de bouw leidde dat tot overeenkomsten die de samenwerking uiteindelijk bevestigden. De wil om er met elkaar uit te komen was er vanaf het begin.”

En hoe ging dat nadat de inkt was opgedroogd?
Guillaume: “In de uitvoering ging alles opnieuw van een leien dakje. Na de bouwvergunning stond Villa Nova er samen met de beide andere appartementencomplexen in anderhalf jaar. Doordat deze op het fundament van een gedeelde parkeerkelder rusten was gezamenlijke realisatie noodzakelijk. Ook in het verkooptraject dat ondertussen werd opgestart, gingen de appartementen als warme broodjes. En kijk nu eens om je heen. De gevels, de verscheidenheid en ook de ruimte en de zichtlijnen. Het is heerlijk als dingen nóg mooier blijken dan je bij de start van de ontwikkeling had bedacht.”

Heeft Stepping Stones nu de ruimte die het zocht?
Milko: “Tijdens de realisatie waren er nauwelijks struikelblokken. Of ik kan ze me niet meer herinneren. Nou vooruit, de uitvoering van een verlaagd plafond was in eerste instantie niet zoals gepland, maar dat is keurig opgelost. We zijn ongelooflijk blij met de grote gezamenlijke ruimte met terras aan beide zijden, de woon-eetkeuken en de familiekamers. De 21 zelfstandige appartementen geven onze zorgverleners, bewoners en hun families de ruimte die er moet zijn. Positief is de doorpakkende VVE die voor het buitenonderhoud aan de drie gebouwen en voor het mandelige gebied is opgericht. Een onderhoudsplan, zonwering: ze willen echt alles tiptop. Vrijwilligers met passie, daar geniet ik van.”

Guillaume legt tot slot nog één belangrijke ‘stapsteen’: “Voor en zelfs tijdens de realisatie hebben we in de voormalige MBO-school eerst nog een klein jaar asielzoekers kunnen huisvesten en daarna twee jaar De Vosheuvel uit Amersfoort. De school voor kinderen met een meervoudige beperking moest verbouwen. Gevoelige kinderen. We besloten hiervoor een afschermende bouwwand te plaatsen tussen ‘de torens’ en de school, zodat wij konden doorwerken en er voor hen een prikkelvrije, veilige omgeving ontstond.”

Terwijl we teruglopen genieten twee gebruinde dames op het terras zichtbaar van hun thee, van de voorjaarzon en van het uitzicht. Ze hebben geen idee dat hier twee grondleggers van hun geluk langslopen. En zo hoort het ook. De wereld draait door.

De Verborgen Tuinen bestaat uit woontoren A met 15 appartementen, woontoren B met 20 appartementen en zorgtoren C (Villa Nova) met 21 appartementen, gedrieën op een gezamenlijke parkeerkelder. Daarnaast realiseert Heilijgers er 31 grondgebonden woningen rond een gezamenlijke binnentuin.